Pranie dywanów połczyn zdrój

Doroczne pranie dywanów

Wielkimi krokami przybliżają się święta Bożego Narodzenia. Zbliża się szaleństwo zakupów – nieraz na ostatnią chwilę – pozyskiwanie choinki, wieszanie bombek, łamanie się opłatkiem, kucharzenie barszczu wigilijnego, wyglądanie pierwszej gwiazdki oraz przebieranie się za świętego Mikołaja. Jednak, jak na naszą tradycję przystało, w pierwszej kolejności trzeba posprzątać wyraźnie cały mieszkanie. Nim ubierzemy choinkę i zasiądziemy do wigilijnego stołu, aby połamać się opłatkiem to czeka nas mozolna praca. Nie chodzi już o sam fakt szykowania dwunastu dań, do tego paru ciast a w dodatku sałatek (które i tak później się zmarnują, bo nikt nie da rady tyle spożyć przez dwa dni). Kiedy nadciąga grudzień to najpierw myślimy o porządkach. I to nie byle jakich. Jak co roku na święta pasuje uprzątnąć cały domek od a do z. I nie jest ważne to, że sprzątamy go co siedem dni – gdy zbliżają się święta to powinno się od nowa sprzątać. Gdy tylko na chwilę wyjdzie słońce spoza chmur to zabieramy się za mycie okien w całym domu. Niekiedy schodzi to dwa – trzy dni. Później bierzemy się za wycieranie kurzy – wycieramy wszędzie, gdzie się tylko da, nawet tam, gdzie przeciętnie tego nie czynimy. Ścieramy kurz z mebli, z meblościanki, z szafek, z klamek, z parapetów, z drzwi, itd. Gdy już z tym się uporamy to przybywa pora na odkurzanie, zamiatanie i mycie posadzek. Niemniej jednak aby nie było za łatwo to powinno się również wytrzepać dywany, a czasami zrobić pranie dywanów. Ażeby się obciążyć z obowiązków możemy wypożyczyć firmę, która to za nas zrobi. Możemy również kogoś zaangażować, by posprzątał, a raczej uszykował dom na święta. Niemniej jednak w Polsce w dalszym ciągu są to odosobnione przypadki – większa część z nas woli się tym zająć na własną rękę. Gdy dywany będą już lśniły nieskazitelnością to pozostanie nam do zrealizowania jeszcze pranie a przy tym prasowanie. Kiedy już całe dom będzie wysprzątany to trzeba będzie jeszcze odnaleźć czas na gotowanie i wypiekanie ciast. Na Wigilię normalnie tworzymy dwanaście potraw. Jest to w szczególności barszcz czerwony z uszkami, pierogi z grzybami a także kapustą, zupę grzybową, karpia w żelatynie, roladę rybną, kapustę z grochem, kutię, kluski z bakaliami, makaron z makiem i wiele innych w zależności od położenia zamieszkania. Do tego dochodzą świąteczne ciasta: makowiec, piernik a w dodatku przymusowo sernik. Trzeba włożyć ogrom pracy, ażeby takie święta przyrządzić.